Origen de los morisquillos

Los morisquillos (els morisquets, en valenciano) fueron los niños morisc@s que,después del decreto de expulsión (22-09-1609), fueron convencidos o retenidos a la fuerza para quedarse en España.

Pudieron quedarse los menores de 4 años con permiso paterno y todos los menores de 6 años que fueran hijos de matrimonios mixtos. (También los que pertenecieran al 6% de familias a los que se les permitió quedarse para mantener el sistema de regadíos, o confección de libros de Apeo) Aunque algunos de ellos fueron cedidos o vendidos por sus padres, otros fueron retenidos a la fuerza; además, a pesar de que la ley lo prohibía, muchos vivieron prácticamente en la esclavitud

lunes, 11 de febrero de 2013

Bon dia ! Encantats de conéixer-vos.
El  dia 23 de gener va vindre Josep Lluis Santonja, l'arxiver municipal d'Alcoi, a parlar-nos sobre els moriscos. Ens va contar moltes coses sobre l'expulció ja que vosaltres fareu la part del moment que van entrar a la península i nosaltres l'expulció. Vam tractar molts temes, sobretot dels morisquets. Ens va contar, que abans es creis que s'havien quedat pocs morisquets, pero en reatitat es quedaren molts més dels que pensaven. També que quan tornaven a la península ibérica els pirates els raptaven i els saquejaven. I que condenaven a galeres, a tot el que feia cualsevol cosa que els cristians la feren diferent, cpm per exémple a un  home de Cocentaina el condenaren per la manera de matar a un conill. El major temps que un pres va durar en galeres van ser dos anys.
També ens va comentar que en el monent de l'expulció moltes dones es tiraven pels barrancs amb el xiquets al braçer evitar que les torturaren.

Vos saluden atentament els alumnes de l'IES Pare Vitòria d'Alcoi.

No hay comentarios:

Publicar un comentario